Wil jij ook meedoen met de gratis online training?
Ja, super!

Page content

article content

Ik ben zo druk dat ik niet meer tot rust kan komen.

Ik zit niet lekker in mijn vel, raak snel overprikkelt en vraag me af wat er aan de hand is. Er zijn veel mensen, met name ook veel jonge mensen, die klagen over vermoeidheid. Ze merken dat ze regelmatig het overzicht kwijt raken en ze vinden nauwelijks een rustmoment zonder prikkels. Altijd maar bezig zijn zorgt ervoor dat je niet tot rust komt. Of je nu fysiek bezig bent of mentaal in je hoofd , als je nauwelijks tot niet kunt ontspannen raak je overprikkelt en oververmoeid.

Stress is onderdeel van ons dagelijkse leven

In ons dagelijkse leven ervaren we regelmatig momenten van stress. We hebben te maken met deadlines op het werk, we organiseren ons gezinsleven met een drukke baan, checken regelmatig onze berichten op de telefoon, worden gebeld als we thuis of onderweg zijn en doordat we overal bereikbaar zijn vinden we nauwelijks een plekje waar we niet gestoord of afgeleid worden. Als stress ons leven gaat beheersen komen we in de gevarenzone om ziek te worden, ofwel overspannen of burn-out.

Ben ik overspannen?

Er wordt gesproken van overspannenheid als je een aantal  maanden achtereen overmatige stress ervaart waardoor je je meer vermoeid en prikkelbaarder voelt dan anders het geval is. Vaak ligt dit ten grondslag aan een korte termijn oorzaak, bijvoorbeeld tijdelijke verhoogde werkdruk, een verhuizing, zorgen om gezondheid, een reorganisatie of problemen in de relatie. Je kunt de overspannenheid terug brengen naar een betere balans tussen spanning en ontspanning door het nemen van rust en het ondernemen van activiteiten waar je ontspanning in vind. Een stresscoach kan je met tips ondersteunen.

Heb ik een burn-out?

Als je de signalen van langdurige stress negeert loop je het gevaar een burn-out op te lopen. Je raakt uitgeput en opgebrand en je kan niet meer optimaal functioneren in het dagelijkse leven. Je ervaart concentratieproblemen, slaapproblemen, hartkloppingen, angst bij het idee dat er een beroep op je wordt gedaan. Je gaat steeds harder je best doen om datgene wat je niet goed lukt toch voor elkaar te krijgen en op deze manier raak je verder uit balans. De kans is groot dat je lichaam op een goed moment blokkeert en je letterlijk niet meer verder kunt. De klachten die je voelt staan alle vormen in het dagelijks functioneren in de weg. Het is goed om een huisarts te raadplegen en een time out te nemen om uit te rusten.

Wat is een bore-out?

De tegenhanger van een burn-out is een bore-out. Een bore-out ontstaat wanneer het dagelijkse leven ons te weinig prikkels geeft. Bij een bore-out herken je de gevoelens van verveling, desinteresse en een gebrek aan uitdaging. Een omgeving waarin je uitgedaagd wordt, die regelmatig spanning oplevert kan je helpen uit je bore-out situatie te komen.

Hoe kun je weer in balans komen?

Een periode van onbalans maakt mensen vaak onzeker doordat je lichaam uit balans is geraakt en je onvoldoende op de signalen gereageerd hebt. Het is goed om te onderzoeken waarom je niet goed naar de signalen hebt geluisterd. Wat is de reden dat je door bent gegaan, waarvoor heb je je sterker gehouden dan op dat moment goed voor je was. Dit onderzoek kan je helpen om een mogelijke volgende situatie te voorkomen. Als stress en burn-out coach kan ik je helpen om weer krachtig te worden, je helpen bij het maken van andere keuzes. Gun de wereld jouw mooiste versie en ga werken aan je eigen groei en ontwikkeling. Mag ik jou daarbij ondersteunen, kijk voor meer info op mijn website www.jolindavandermeij.nl

Comment Section

0 reacties op “Ik ben zo druk dat ik niet meer tot rust kan komen.

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website