Wil jij ook meedoen met de gratis online training?
Ja, super!

Page content

article content

Is de zorg nog steeds jouw droombaan?

Is de zorg nog steeds de baan waar je van droomt?

Eens heb je gekozen voor het werk in de zorg. Weet je nog wat je drijfveren waren en voel je nog steeds de passie voor dit werk? Of ben je ontevreden en twijfel je of dit werk je nog wel voldoende zingeving biedt? Droom je stiekem over een andere baan of ga je meer betekenis aan je werk geven om je enthousiasme terug te krijgen?

Werk en onze behoeften

Werk is een manier om onze behoeften te bevredigen. We hebben vooral behoefte aan regie over ons eigen gedrag, voelen ons graag bekwaam in wat we doen en zijn graag verbonden met anderen. Als ons werk aan deze behoeften voldoen voelen we ons doorgaans gemotiveerd, blij, fit, productiever en gezonder. De volgende stap zou kunnen zijn dat je zelfs gepassioneerd en bevlogen raakt door het werk wat je doen en werk als een bron van geluk wordt ervaren.

De andere kant is dat mensen de zin in hun werk en daarbij zichzelf zo kwijt raken dat ze opgebrand en soms zelfs burn-out raken. We hebben geen idee meer waarvoor we het werk eigenlijk doen en zijn alle gevoel voor zingeving kwijt geraakt.

Betekenisvol werk heeft voor iedereen andere aspecten. Er zijn een aantal kenmerken die een baan voor de meeste mensen betekenisvol maakt, bijvoorbeeld beslissingsbevoegdheid hebben, autonomie om de taken zelf in te vullen, afwisselende activiteiten, betrokken zijn bij het algehele proces en het gevoel van zingeving.

Verder is het van belang dat het werk passend is bij jouw competenties. Als er een match is tussen wat je kunt en wat je doet kun je tot verrassende en succesvolle resultaten komen.

Een ander belangrijk belang zijn ontwikkelingsmogelijkheden in de lijn omhoog of in de zin van verbredende kennis en verdieping.

Heel belangrijk is dat de sociale omgeving veilig voelt. Dat je je gewaardeerd voelt door collega’s en leidinggevende en dat je erkenning, steun en begrip voelt binnen de omgeving waar je werkt.

Hoe meer van bovenstaande kenmerken aanwezig zijn hoe meer je je arbeidsplek als zinvol zal ervaren. Je doet waar je goed in bent en je werk sluit aan bij datgene wat jij belangrijk vindt. Je voelt je betrokken bij de organisatie en ervaart dat mede door de fijne collega’s.

Ben jij op zoek naar meer zingeving binnen je huidige werk onderzoek dan hoe je dit zinvoller kunt maken door de relaties met op of rond je werk te verbeteren. Onderzoek wat je bewondert in succesvolle mensen en durf om steun of advies te vragen.

Lukt het jou om mee te gaan in veranderingen?

De trends en de dagelijkse realiteit zijn aan verandering onderhevig. Is het jouw gelukt om mee te gaan in die verandering of blijf je met je rug naar de toekomst staan door terug te kijken naar hoe het was? Focus je op de aspecten in je werk die je voldoening geven en accepteer dat waar je geen invloed op hebt.

Lukt het je onvoldoende om aan te passen aan wat je kunt en wilt, en heb je alles geprobeerd. Zie je onvoldoende perspectief naar de toekomst toe. Doe jezelf en anderen dan een plezier door op zoek te gaan naar een baan die beter bij je past. Ontdek de wereld om je heen en zoek de plek waar jij je kwaliteiten, talenten en competenties kunt laten floreren.

Ervaar je stress omdat je niet goed weet wat voor jouw de beste keuze zou zijn ga dan op zoek naar steun en advies. Ik kijk graag met je mee en kan je helpen bij het onderzoeken van jouw onbevredigende gevoel. Neem gerust contact met me op via info@jolindavandermeij.nl

Comment Section

0 reacties op “Is de zorg nog steeds jouw droombaan?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website