Wil jij ook meedoen met de gratis online training?
Ja, super!

Page content

article content

Onze gedachten bepalen ons gedrag en niet de stress of spanning

Onze persoonlijke filters

In het dagelijkse leven maken we verschillende situaties mee en het valt mij op dat een ieder daar anders op reageert. Waar de één compleet van slag raakt lijkt de ander niet of deels aangeslagen. Dit komt omdat we verschillende persoonlijke filters hebben waar we situaties mee waarnemen. Het zijn jouw gedachten die bepalen hoe je op een situatie reageert.

Je zou kunnen zeggen dat mensen hun eigen stress creëren door de manier van denken en fantaseren. Je gedachten bepalen uiteindelijk hoe jij je voelt en hoe jij je gedraagt. Niet productieve emoties veroorzaken stress en leiden tot mindere prestaties.

De manier van denken bepaalt ons gedrag

Het is zinvol om je gedachten te onderzoeken op interpretatie of feitelijkheden. Is dat wat je waarneemt en hoe jouw gedachten zijn een weergave van feitelijke gebeurtenissen of is het een verhaal wat jij zelf hebt bedacht door eerdere ervaringen? Reflecteer jij gebeurtenissen uit het verleden op nieuwe situaties? Geef jij direct een betekenis aan een situatie en ga je er deze keer automatisch vanuit dat het op de manier gaat waarop het altijd is gegaan?

Of neem jij een situatie waar in het hier en nu en geef je aan een gebeurtenis een betekenis die past bij de feitelijke situatie? Onderzoek je wat er gebeurt en zie jij een mogelijkheid om meer te weten te komen door vragen te stellen en ideeën naar voren te brengen?

We zien dat mensen onderscheid maken tussen de manier van waarnemen en dat ze er ieder een persoonlijke betekenis aan geven. Er kunnen door deze manier van denken veel misverstanden ontstaan zonder dat mensen dit zelf beseffen. Een ieder gelooft immers in zijn eigen gedachten.

De gevolgen van irrationeel denken

De manier van denken heeft grote invloed op ons gevoel. Een irrationele gedachte gaat voorbij aan de feitelijkheden en aan het gegeven dat andere mensen er andere opvattingen op na kunnen houden. Irrationele gedachten hebben een overdreven en daardoor onwerkelijke eigenschap. De gedachten zijn niet productief en helpen iemand niet om zijn doel te bereiken.

Iemand die van zichzelf geen fouten mag maken omdat hij anders een mislukkeling is gaat daardoor niet beter functioneren. De persoon zal zich eerder belemmeren door zijn gedachten waardoor hij mogelijk blokkeert. Irrationele gedachten kunnen voor stress en spanning zorgen. We raken vergroeid met de manier van denken en hebben moeite om onze irrationele gedachten te herkennen. Het gevolg is dat we blijven doen zoals we altijd hebben gedaan en behalen daardoor dezelfde resultaten. Wil je iets veranderen aan de resultaten van je acties, dan is het zinvol om je manier van denken nader te onderzoeken.

Ervaar jij stress en spanning dan is het zinvol om je manier van denken onder de loep te nemen. Vindt jij het lastig om je irrationele gedachten te herkennen dan kan ik helpen bij het opsporen ervan. Neem contact met me op voor een gratis 1 op 1 gesprek. Je kunt me bereiken via info@jolindavandermeij.nl

Comment Section

0 reacties op “Onze gedachten bepalen ons gedrag en niet de stress of spanning

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website