Wil jij ook meedoen met de gratis online training?
Ja, super!

Page content

article content

Meer rust, ruimte en tijd door vaker nee te zeggen, een aantal tips!

Wat is er op tegen om altijd ja te zeggen en inschikkelijk te zijn?

Het geeft sommige mensen een goed gevoel als ze er altijd voor andere mensen kunnen zijn. Het biedt hun een goed gevoel als ze op deze positieve manier bij kunnen dragen aan de samenleving. Er zijn voor anderen levert mensen een gevoel van zingeving op. Er zijn mensen die vanuit angst en een schuldgevoel geen nee durven zeggen. Als je altijd klaar staat voor anderen kan het zijn dat je tijd en energie volledig opgaan aan zaken waar je soms diep in je hart geen belang aan hecht. Een ander resultaat is dat je minder tijd voor jezelf vrij kan maken.

Is het eigenlijk fijn om voortdurend druk te zijn?

Dit is wat veel mensen zich steeds vaker afvragen als we het gevoel hebben dat er (te)veel van ons wordt gevraagd. Als we druk zijn ervaren we steeds vaker dat we weinig tijd over houden voor datgene waar we echt blij van worden. De maatschappij om ons heen werkt hieraan mee en schept ons een beeld dat we meer dingen in minder tijd kunnen doen. Denk als voorbeeld aan de menu’s die vaak gepubliceerd worden onder de aantrekkelijke titel; “lekker snel klaar”. Het komt regelmatig voor dat als je iemand vraagt hoe het ermee gaat, dat dan steevast het antwoord is; “goed hoor, maar wel druk…druk…druk”.

De tijd die weg tikt komt nooit meer terug!

Tijd, geld en en energie zijn kostbaar en daarom is het belangrijk om hier verstandig mee om te gaan. Als je tijd en energie gebruikt voor dingen die werkelijk belangrijk voor je zijn zal je vaker een voldaan en tevreden gevoel ervaren. Het aanleren van het “nee zeggen” maakt letterlijk ruimte voor meer “ja’s” in het leven. Door meer ja te zeggen tegen datgene wat jij belangrijk vindt zal er een gevoel van ruimte en rust ontstaan. Bedenk dat we gemiddeld 75 jaar worden in ons leven en dat we gemiddeld 4000 weken leven op deze aarde. Hoeveel weken heb jij dan nog (gemiddeld) tegoed om datgene te doen wat je het allerliefste doet?

Leer vaker “nee” zeggen uit respect voor jezelf:

 • Neem de tijd om antwoord te geven. Vraag bedenktijd om even in je agenda te kijken, met anderen te overleggen en laat het de ander weten op een later tijdstip.
 • Ken je principes. Weet wat je belangrijk vind in het leven en waar je voor staat. Leer om ongewenste verplichtingen uit je leven te schrappen en weet waar je ruimte voor wilt creĆ«ren.
 • Voorkom dat je “nee” moet zeggen. Vertel anderen niet dat je een vrije dag hebt opgenomen en reserveer deze dag voor datgene wat je graag doet. Laad op met energie door tijd en ruimte voor jezelf te maken.
 • Gun jezelf vrije tijd. Durf tijd voor jezelf op te eisen zonder je daar schuldig over te voelen. Ken je eigen behoefte en maak een afspraak met jezelf om daar gehoor aan te geven. Accepteer dat je op dat moment niet voor anderen beschikbaar bent, durf voor jezelf te kiezen!

Leer van je eigen ervaringen:

 • Is het je zelf wel eens overkomen dat iemand jouw vraag met nee beantwoordde? Hoe verschrikkelijk vond je dat nou werkelijk, is de wereld daardoor vreselijk veranderd en ben je die ander daardoor werkelijk gaan veroordelen?
 • Ontdek dat vragen met ja en nee beantwoord kunnen worden en maak er geen al te groot probleem van als je een keer iemand teleur zal stellen door nee te zeggen. Accepteer liever dat nee zeggen onderdeel is van het leven.
 • Leer van mensen die goed nee kunnen zeggen. Zij doen dit vaak van nature op een vriendelijke en invoelende manier waardoor hun nee redelijk en acceptabel klinkt.
 • Laat je stem horen en oefen het nee zeggen hardop. Oefening baart kunst!

Leer nee zeggen met een positieve draai:

 • verpak het woordje nee in begrip en een voorstel door te zeggen ik waardeer dat je me hiervoor benaderd, een volgende keer wil ik zeker met je meedenken.
 • Leg in feiten en eenvoudige woorden uit waarom je nee moet zeggen en ga geen eindeloos lang verhaal houden om je te verontschuldigen.
 • Probeer je betrokkenheid te tonen door bijvoorbeeld te zeggen; ik zou willen dat ik iets voor je kon doen echter moet ik vandaag echt om 17.00 weg, kan het eventueel tot morgen wachten?

Voel je dus niet schuldig als je nee wilt zeggen. Blijf dichtbij je eigen dromen, je doelen en volg je hart. Denk aan de kostbare tijd die ondertussen weg tikt. Wil je los komen uit je huidige situatie en heb je handvatten nodig omdat je er alleen niet goed uitkomt, vraag me dan gerust met je mee te kijken. Neem een kijkje op mijn website www.jolindavandermeij.nl voor meer informatie en de contactgegevens.

Comment Section

0 reacties op “Meer rust, ruimte en tijd door vaker nee te zeggen, een aantal tips!

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website